BLOG #6 Opstart van de verkoop

BLOG #6 Opstart van de verkoop

"Ik moest toegeven, het was geen hobby meer" 

                               

Wat begon als een "bezigheid", groeide naar een hobby en liep uit tot een mini bedrijf. Ik begon met een trolley gevuld met een naaimachine en wat stofjes. Elke (dinsdag/donderdag) avond zette ik mijn naaimachine op de keukentafel als de kleine sliep en mijn man naar voetbal ging. Als ik klaar was ruimde ik alles weer netjes op en reed ik de trolley naar de gang. Zo was de woonkamer netjes en geen "werkruimte" meer.  Mijn "naaitrolley" (wel bekend van de Ikea, zie foto) werd op den duur te klein. De keukentafel zag er vaker rommelig uit en ook als we aten lagen er vaak nog patroontjes op de kop van de tafel, erg netjes was dit niet. 

Een eigen tafel zou dan echt een goede oplossing zijn, bedacht ik mij.  Zo kwam mijn schoonvader met een klustafel van "PowerPlus" aanzetten. Een fantastisch ding, dat niet wiebelt tijdens het naaien. Het is stabiel, kan tegen wat stoten en kan weer ingeklapt worden zodat de werkplek weer na gebruik kan worden opgeruimd en er weer een nette woonkamer is. Ik zeg "PERFECT"!

Je raad het al.. ook dit gebeurde natuurlijk niet. Steeds vaker stapelden er nieuwe dozen met voorraad stofjes op de grond en werd ook zo mijn Mauties Mama hoek in de kamer één chaos!

Mijn man had bedacht wel te gaan verhuizen, want er was echt te weinig plek. De woonkamer werd deels een werkkamer en even een filmpje of serie kijken terwijl ik aan het naaien was kon gewoon niet. De hobby liep helemaal uit de hand en ik moest echt toegeven, het was geen hobby meer. 

We zijn uiteindelijk verhuist naar een huis met 4 slaapkamers i.p.v. 2 dus kon ik makkelijk een kamer inrichten als naaiatelier. Daar heb ik een bureau waar ik aan kan werken en een naaitafel waar ik aan kan naaien en knippen, just perfect. Niemand heeft last van mij en mijn man kan weer rustig tv kijken als hij dat wenst. 

"Mauties Mama op ETSY" 

Bijna een jaar oud (november 2017) en heel wat klanten rijker. Het werd toch tijd om mijn horizon te verbreden. Mijn nicht had mij verteld dat er een soort van bol.com voor handmade spullen bestond, genaamd Etsy! Fantastisch toch? Na wat onderzoek te hebben gedaan en een goede plan van aan pak te hebben gemaakt heb ik het overwogen. Etsy is dan toch echt een leuke op stap om te kijken of er buiten mijn eigen vriendenkring en de mond op mond reclame ook nog animo is voor de spullen van Mauties Mama. 

Ik poste mijn eerste product, een boxkleed. Eentje die al klaar was en ik via Facebook, instagram en marktplaats niet kon verkopen. Nou wel geteld 6 dagen en hij was weg! Mijn eerste verkoop.. gewoon fantastisch. Zo blij dat ik het direct wilde opsturen.. gelukkig stuurt Etsy een duidelijke mail dat je het nog niet mag verzenden totdat de betaling afgerond is. Dus wachte ik netjes op de bevestiging.

24 uur waren voorbij en de bestelling stond nog open.. 48 uur voorbij en nog steeds geen bevestigingsmail. Ik begon me zorgen te maken en nam contact op met de servicedesk van Etsy. Gelukkig konden ze me snel helpen en was het even een kwestie van de naam veranderen. Het is ook lastig als je op je ID alleen een meisjesnaam ziet maar je partners naam gebruikt. Uiteindelijk kon ik een document vinden waar mijn meisjesnaam p/v partners naam op stond. Ik kreeg netjes een bevestigingsmail dat de betaling afgerond was en dat ik het pakket mocht verzenden. Op mijn Etsy account kon ik nu ook de factuur zien en uitprinten, voor mijn eigen boekhouding en netjes een pakbon uitprinten. 

Ik gebruikte de PostNL app en meldde zo alle pakketen vanaf huis aan. Ik betaalde de verzendkosten en printte de label zelf uit, want dit scheelde me altijd weer wachten bij de balie. Nu hoefde ik het pakket alleen even af te leveren en ontving ik een bewijs. Voor brievenbus pakketjes liep ik naar de dichtstbijzijnde brievenbus.  Met de track en trace kan ik via de PostNL app zien of deze ook is bezorgd. Super handig! Ik kreeg van de klant netjes een bevestiging dat mijn product was aangekomen met een leuke foto erbij! Daar ligt straks de baby op een boxkleed van Mauties Mama... te gek!

"Buitenlandse klanten via ETSY"

Omdat ik via Etsy mijn producten aanbood, kreeg ik op den duur ook buitenlandse klanten. De eerste kwam uit België. Waarna landen, zoals: England, Duitsland, Oostenrijk, Iltalië, Frankrijk, Spanje en zelf de Verenigde staten werden bereikt. Mijn hart kon al deze vreugde niet meer aan! Het is zo'n overweldiging als je binnen Nederland al heel wat mensen kunt bereiken, maar als je dat ook kan in het buitenland.. I mean .. WOW.. 

Van mijn Nederlandse klanten kreeg ik vaker het bericht dat Etsy onduidelijk was en de betaling vaak niet soepel liep en er altijd om een creditcard werd gevraagd, terwijl iDeal betalen gewoon mogelijk was. Toen wij eenmaal 2 jaar bestonden en ik aan de slag ging met een coach heb ik toch maar bekeken hoe ik zo snel mogelijk een eigen webshop zou kunnen openen, zodat mijn Nederlandse klanten makkelijker konden betalen zonder enige moeite. 

Nu is het er dan, want je bent op onze website met onze eigen webwinkel. Natuurlijk zal ook hier elke keer aan gesleuteld worden, maar dat is logisch. Etsy zal voorlopig nog online blijven, aangezien onze website alleen nog in het Nederlands te zien is. Wij hopen in 2020 onze site ook in het Engels te kunnen laten zien, zodat ook de buitenlandse klanten makkelijk kunnen shoppen. Betalen en bestellen kan al wel, we hebben betaalsystemen ook voor buitenlandse klanten geactiveerd en natuurlijk de iDeal voor onze lieve Nederlandse klanten.  

Mochten jullie nog bugs tegenkomen LET US KNOW! Wellicht kunnen we het verhelpen. 

 

Super leuk dat je deze hele blog hebt gelezen!

Tot de volgende blog.

Liefs, 

DanielleTerug naar blog

Reactie plaatsen